fredag den 28. september 2012

HJEMMELAVET ÆBLETÆRTE


//Æbler ude fra haven//



Jeg har været nede på Sydsjælland hos min dejlige storebror og hans familie. De har den mest vidunderlige have hvor alt fra valnøddetræer til æbletræer vokser. Og da det er æblesæson tog vi vores overtøj på og gik ud og plukkede friske, modne og syrlige æbler i haven. Det resulterede både i en skøn hjemmelavet æblemost, gammeldaws æblekage og selvfølgelig en æbletærte med økologisk flødeskum til.


// Æble-kanel-massen //
// Æble-kanel-massen som er dækket af et lag tyndt dej // 
// Den varme, sprøde æblekage som lige er kommet ud af ovnen //


Opskrift på æbletærte til ca. 5-6 personer.
Mørdej
150g. stuetempereret smør 
1 tsk. salt

250g. mel
5-7 spsk. koldt vand

Tag en gaffel og mos det stuetempererede smør sammen med melet og saltet. Når smørret er godt fordelt kommes det kolde vand ned i dejen for at samle den, her er det meget vigtigt at man kun bruger en skefuld vand af gangen da dejen kun skal blive ensartet og fast og ikke klistre. 
Når dejen er tilpas, stilles den i køleskabet i mindst en time. Den deles herefter op i to og rulles ud til henholdsvis top og bund på tærten. I toppen stikker du lufthuller i dejen med en gaffel eller med en klejnerulle som jeg har gjort. Herefter lægges dejbunden i tærtefadet, her er det vigtigt at dejen kommer helt op til og gerne et stykke over kanten.

Fyld
8-9 store skrællede æbler (fjern kernehus og del æblet i både du halverer eller i tern)


3 spsk. Mel


325g sukker


5-6 teskefulde kanel

Sukker, mel og kanel blandes i en skål. Æblerne vendes herefter i blandingen og bliver dækket af mel, sukker og kanelen. Det er vigtigt, at alle æblerne bliver dækket, da den er skyld i, at æblesaften jævnes under bagningen, så tærten indeni får en cremet konsistens, når æbletærten er færdigbagt.
Tærten skal lukkes helt så der ingen huller er og herefter sættes i ovnen.
Æblestykkerne fordeles på tærtebunden og dejlåget lægges på. Det er vigtigt at lukke dejbunden og dejlåget sammen, dette kan gøres ved at bruge dine fingre eller en gaffel til at klemme de to flader sammen.

Pensl nu med æg og bag tærten ved 200 grader i 40 minutter til den er gyldenbrun og servér den med iskoldt flødeskum eller vaniljeis. MUMS!





GOD FORNØJELSE



Lykke



Ingen kommentarer:

Send en kommentar